Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort dla dorosłej:)

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 sztuka
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 3 szklanki
cukier drobny 5 łyżek
dżem malinowy 1 słoik
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: tort dla dorosłej:)

Biszkopt:
7 jajek.1,5 szklanki cukru.1,5 szklanki mąki.4 łyżki octu,2 łyżki proszku do pieczenia.Białka ubić na pianę z cukrem ,dodać żółtka wymieszane z octem i proszkiem ,na koniec dodać przesianą mąkę.Wymieszać . Piec ok 45 minut

Krem budyniowy:
ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka i 4 łyżkach cukru.Wystudzić.Rozetrzeć kostkę margaryny na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.Można dodać jeszcze ubitą śmietankę(250 ml) z fix.


Biszkopt przekroić na 3 krążki, ,nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wódką i cukrem pudrem.Przekładać kremem i dżemem.Wierzch tortu również posmarować kremem.

Wierzch udekorować masą cukrową.
Masa cukrowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml wody i odstawić na 5 minut.Po tym czasie podgrzać naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej,dodać 50 g glukozy w proszku,4 łyżeczki planty i cukier puder 80dag.Wyrobić na plastyczną masę,kulę ,którą można zabarwić dowolnymi barwnikami spożywczymi ,rozwałkować na blacie i nałożyć na tort

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.07.2012 08:22
ciekawy ;)
krokodyl 12.01.2012 00:10
a fe ;)
mikrusiak 25.11.2011 12:02
wow :) fajne :)
mikrusiak 25.11.2011 12:02
wow :) fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak