Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po zbójnicku prawie jak w górach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt.
cukinia 0,5 szt.
sól do smaku
jajko 2 szt.
mąka pszenna 4 łyżki
szynka wieprzowa 300 gram
olej roślinny wg uznania
woda wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po zbójnicku prawie jak w górach

Szynkę myjemy, kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na oleju roślinnym. Przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, przyprawami. Dolewamy wodę i dusimy do miękkości mięsa. gdy mięsko bedzie już kruche - zagęszczamy gulasz mąką. Teraz bierzemy się za placki. Obieramy ziemniaki i cukinie. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jaja, mąke sól i pieprz i mieszamy łyżką. na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy duże placki - na całą patelnie. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Zdejmujemy, do środka kładziemy gulasz, placek zwijamy na pół, podajemy z ulubioną surówką. Jest pyszny i bardzo syty! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DanutaS 19.01.2012 09:36
zjadłabym chętnie taki placek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak