Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SŁONE KROPLE DO PIWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
drożdże 2 dag
śmietana 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
jajko 2 szt
mąka 3 łyżki
masło 1 łyżeczka
smalec 1 kostka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: SŁONE KROPLE DO PIWA

Z drożdży,śmietany i cukru zrobić rozczyn.Ugotowane ziemniaki obrać,przetrzeć przez praskę i wymieszać z wyrośniętym rozczynem.Wbić jajka,wsypać mąkę,włożyć miękkie masło.Dokładnie utrzeć na gładką masę.W razie potrzeby można dosypać nieco mąki.Z ciasta formować kuleczki wielkości sporego orzecha włoskiego i natychmiast wrzucać na gorący tłuszcz.Smażyć na złoty kolor,wyjmować na bibułę.Gdy tłuszcz ocieknie,przełożyć na półmisek i posypać solą.Podawać jeszcze ciepłe do zimnego piwa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.09.2013 16:35
fajny pomysł
anemon 12.04.2013 21:59
Świetna przekąska nie tylko dla piwoszy.
Łukasz15 21.10.2012 13:24
Ciekawe
IKrakowianka 25.03.2012 21:02
bardzo pomysłowe
Mariusz10 17.01.2012 08:51
super
edi 22.12.2011 23:35
super:)
Justa32 07.12.2011 18:15
POLECAM!!!
Pacia 07.12.2011 11:18
wow-ale super
barbara11561 02.12.2011 19:38
super pomysł,warto wypróbować
Justa32 25.11.2011 11:06
tak też da się zjeść jednak poleca się na ciepło!!!
cooleczka 25.11.2011 08:03
bardzo fajny przepis :) nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam. A czy na zimno też się nadaje?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak