Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARNAWAŁOWE SPRĘŻYNKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier puder 5 łyżek
żółtko jajek 4 szt
masło 1/5 kostki
skórka cytryny 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
winiak 2 łyżki
mleko 3/4 szklanki
sól
tłuszcz do formy
olej 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: KARNAWAŁOWE SPRĘŻYNKI

Mąkę przesiać na stolnicę,wbić żółtka,dodać 2 łyżki cukru,szczyptę soli i startą skórkę z cytryny.Masło wyjęte godzinę wcześniej z lodówki posiekać,wlać do niego alkohol i śmietanę.Dodając stopniowo mleko,zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienki placek,pokroić go na paseczki o szerokości ok.1 cm i długości 15 cm.Paseczki owinąć wokół natłuszczonych blaszanych tutek do pieczenia rurek.W dużym garnku rozgrzać olej.Na gorący wrzucać partiami rurki.Smażyć,aż ciastka się zrumienią.Wyjąć na bibułę i odsączyć.Nim wystygną,zdjąć z tutek i oprószyć pozostałym cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 13.04.2013 11:59
Fajny pomysł na smaczną przekąskę.
sara1 13.01.2013 10:50
ciekawy pomysł
ben-ka 20.12.2011 09:51
karnawał tuż,tuz:)
junox 13.12.2011 21:27
ciekawe!!!!!
smakoszek 02.12.2011 21:10
super
Justa32 24.11.2011 23:13
polecam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak