Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione z mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione z mięsem

około 1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
20 dag mięsa mielonego
1/2 łyżeczki sody
sól
pieprz
woda
wykonanie:
Do miski przesypać mąkę dodać do niej mięso mielone ( ja miałam drobiowe ), jajka, sodę oraz niewielką ilość pieprzu i soli, dolać wodę i dokładnie wymieszać ciasto ma być gęste i łatwo spadać z łyżki dlatego wodę dolewamy wedle potrzeby, ale ostrożnie. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i łyżka kłaść na wrzątek małe kluseczki, gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię, gotowe kluseczki odcedzić z wody. Ja podałam z sosem koperkowym i tak wszystkim bardzo smakowało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 27.11.2011 18:14
Misiu, mięso nie było surowe, jednak to mięso drobiowe i mielone więc szybko się gotuje.
misia53 27.11.2011 17:46
świetne - nie sptkałam jeszcze takiego połączenia .że mięsko dajemy do ciasta. Mam nadzieję ,ze ni będzie surowe w ciescie ,bo kluseczki raczej krótko się gotują...
Magdalena80 26.11.2011 23:48
rewelacyjne w smaku
Agnieszka_B 25.11.2011 21:08
Bardzo apetyczne kluseczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak