Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 0,5 kg
margaryny 7 dag
drożdży 5 dag
mleko 1 szkl
jajko 4 szt
cukru 1/2 szkl
cukru -na kruszonkę 1/2 szkl
mąki na kruszonke 1 szkl
margaryny -na kruszonkę 12 dag
rabarbar 5-6 łodygi
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy z rabarbarem i kruszonką.

Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany. W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące. Wlać do drożdży, wbić jajka i dodać mąkę. Wyrabiać długo ręką, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1- cm kawałki. Można też dodać 2 jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto, gdy podwoi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (dużą) lub do dwóch podłużnych keksówek. Rozłożyć równomiernie rabarbar. Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki, tak aby się rozsypywała i nałożyć na rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 01.10.2011 11:57
Pycha :)
czekoladka_m 19.07.2011 16:16
Moje ulubione:)
misia53 19.09.2010 18:12
Drożdzowe są pycha!
SmacznaPyza 06.08.2010 12:52
a jaki zapach w domu! bajka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak