Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie pampuchy-kluski parowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka kukurydziana 30 g
mąka ziemniaczana 10 g
drożdże 30 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
woda 200 g
margaryna
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie pampuchy-kluski parowe

Wszystkie składniki wyłożyć do miski i wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać np. szklanką czy literatką krążki. Każdy krążek rozpłaszczyć, włożyć na środek dowolne owoce(truskawki, wiśnie,jagody)i formować jak knedle. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W garnku zagotować wodę a górę obwiązać gazą, gdy kluseczki wyrosną wykładać na gazę biorąc pod uwagę, że kluseczki jeszcze urosną. Gotować na parze pod przykryciem ok 8 minut. W tym czasie roztopić w rondelku margarynę. Gotowe kluseczki wyłożyć na talerz, polać margaryną i posypać cukrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 06.07.2012 13:08
ja poloewam koktajlem
jasiek 06.07.2012 13:08
ja poloewam koktajlem
kaja1991 29.03.2012 10:17
super przepis;)
lolajna7 08.12.2011 21:49
ja lubię polać margaryną (masełko lepsze ale nie mogę), posypać cukrem i taplać w tej margarynie z cukrem :)
lolajna7 08.12.2011 21:49
my też uwielbiamy a najbardziej dzieci
Anna133 28.11.2011 16:23
uwielbiamy kluski na parze
Anna133 28.11.2011 16:22
dawno ne robiłam
Emilia22 24.11.2011 17:58
smakowicie wyglądają
lolajna7 24.11.2011 17:35
jeśli ktoś ma życzenie może dodać 1 jajko zamiast mąki kukurydzianej a margarynę zastąpić masłem
lolajna7 24.11.2011 17:33
Kluseczki można zrobić także puste w środku, są równie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak