Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna w panierce

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miruna 1 kg
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieprz szczypta
marchewka 5 szt
masło 2 łyżki
mąka 1-2 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna w panierce

Filety z miruny rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie nacieramy przyprawą do ryb oraz odrobiną pieprzu i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie kawałki ryby obtaczamy w mące, panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie znowu obtaczamy, tym razem w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przygotowujemy marchewkę do rybki: marchew obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną marchewkę wkładamy do małego garnka, zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka. W momencie, gdy marchewka już się ugotuje, wsypujemy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rybę podajemy z ziemniakami oraz z ugotowaną marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak