Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staroploski.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miodu płynnego 2 szkl
masła prawdziwego 25 dag
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżki
mąki 1 kg
mleko 1/2 szkl
cukru 1 szkl
soli 1/2 łyżeczki
powideł śliwkowych (najlepiej własnej roboty) 3 szklanki
orzechów włoskich 15 dag
skórki pomarańczowej 10 dag
dowolna posypka (ja użyłam śnieżynek cukrowych dr.Oetkera)
jaja 3 duże
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opk

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staroploski.

Masło, miód i cukier podgrzać bardzo mocno w emaliowanym rondelku (niemalże do zagotowania). Wystudzić, wbić jajka, wlać mleko i dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Dobrze wyrobić (ja wyrabiałam ręką). Włożyć do emaliowanego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po upływie tego czasu wrzucić do ciasta skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy włoskie i wyrobić. Podzielić na 3 części i rozwałkować 3 placki na duże prostokątne blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec kolejno placki po ok.20 minut. Wystudzić. Przełożyć je powidłami śliwkowymi, docisnąć lub czymś obciążyć (ja na plackach położyłam deskę a na niej butelki z wodą mineralną). Po ok. 1/2 godziny można go już udekorować. Ja polałam polewą czekoladową (1 i 1/2 czekolady gorzkiej rozpuszczonej z 5 dag masła). Wierzch udekorowałam gotowym zielonym lukrem dr.Oetkera i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami, także dr.Oetkera. Gdy lukier i polewa zastygnie szczelnie zawinąć w papier do pieczenia lub pergamin, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni (najlepiej ok.tygodnia) aby zakruszał.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 02.02.2012 22:09
pyszne
Magda60 02.02.2012 22:09
pyszne
ajres 22.01.2012 23:13
dobry
maciek7 21.12.2011 16:46
super
krystyna24 06.10.2011 16:05
fajny
caroline1983 18.08.2011 12:59
za takie ciasto dałabym się pokroic ;)
kate.500 16.03.2011 08:08
Smaczny przepis...
bejciu24 20.01.2011 19:49
muszę upiec na świeta
angelisiak 27.12.2010 15:54
piernik im starszy, tym lepszy :)
katarzyna124 25.11.2010 13:08
Ja planowałam od kilku lat taki piernik upiec, ale dopiero w tym roku się skusiłam, na razie jeszcze sobie leży(właśnie to leżakowanie mnie odstraszało).Słyszałam, że jest warty grzechu więc chyba warto poczekać i go upiec:)
stokrotka 07.11.2010 09:38
co roku planuję upiec, może w tym się uda
Sarenka 20.09.2010 16:05
Pierniki uwielbiam a zaprezwntowana dekoracja na nim, urzekla mnie :)
misia53 01.09.2010 21:30
Nic nie zastąpi piernika!
SmacznaPyza 06.08.2010 12:51
w tym roku muszę koniecznie upiec!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak