Piernik staroploski.

Piernik staroploski.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miodu płynnego

    2 szkl
  • masła prawdziwego

    25 dag
  • sody

    2 płaskie łyżki
  • mąki

    1 kg
  • mleka

    1/2 szkl
  • cukru

    1 szkl
  • soli

    1/2 łyżeczki
  • powideł śliwkowych (najlepiej własnej roboty)

    3 szklanki
  • orzechów włoskich

    15 dag
  • skórki pomarańczowej

    10 dag
  • dowolna posypka (ja użyłam śnieżynek cukrowych dr.Oetkera)

  • jaja

    3 duże
  • przyprawa do piernika

    1 opk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło, miód i cukier podgrzać bardzo mocno w emaliowanym rondelku (niemalże do zagotowania). Wystudzić, wbić jajka, wlać mleko i dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Dobrze wyrobić (ja wyrabiałam ręką). Włożyć do emaliowanego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po upływie tego czasu wrzucić do ciasta skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy włoskie i wyrobić. Podzielić na 3 części i rozwałkować 3 placki na duże prostokątne blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec kolejno placki po ok.20 minut. Wystudzić. Przełożyć je powidłami śliwkowymi, docisnąć lub czymś obciążyć (ja na plackach położyłam deskę a na niej butelki z wodą mineralną). Po ok. 1/2 godziny można go już udekorować. Ja polałam polewą czekoladową (1 i 1/2 czekolady gorzkiej rozpuszczonej z 5 dag masła). Wierzch udekorowałam gotowym zielonym lukrem dr.Oetkera i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami, także dr.Oetkera. Gdy lukier i polewa zastygnie szczelnie zawinąć w papier do pieczenia lub pergamin, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni (najlepiej ok.tygodnia) aby zakruszał.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda60

02.02.2012 22:09
pyszne

Magda60

02.02.2012 22:09
pyszne

ajres

22.01.2012 23:13
dobry

maciek7

21.12.2011 16:46
super

krystyna24

06.10.2011 16:05
fajny

caroline1983

18.08.2011 12:59
za takie ciasto dałabym się pokroic ;)

kate.500

16.03.2011 08:08
Smaczny przepis...

bejciu24

20.01.2011 19:49
muszę upiec na świeta

angelisiak

27.12.2010 15:54
piernik im starszy, tym lepszy :)

katarzyna124

25.11.2010 13:08
Ja planowałam od kilku lat taki piernik upiec, ale dopiero w tym roku się skusiłam, na razie jeszcze sobie leży(właśnie to leżakowanie mnie odstraszało).Słyszałam, że jest warty grzechu więc chyba warto poczekać i go upiec:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat