Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na chlebek pita

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,6 kg
drożdże 40 g
sól 1 łyżeczka
woda letnia 1 szklanka
olej 2 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
mleko na dnie szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na chlebek pita

Drożdże świeże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, uformować dołek. Dodać do mąki sól, olej, w dołek wlać drożdże. Wyrobić ciasto. Uformować kuleczki (wielkość wg uznania) , przykryć ręcznikiem i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, rozwałkować kulki na okrągłe placki o gr. ok 1 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 225\' przez ok 5-7 minut (do lekkiego zrumienienia).

Jako farsz polecam sałatkę a\'la kebab (pekińska, ogórek, pomidor, kukurydza, sos czosnkowy) z piersią z kurczaka z przyprawą do gyrosa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.12.2011 13:57
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak