Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka nadziewana mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 4 sztuki
mięso mielone 1 kg
cebula biała 1 sztuka
ser żółty 25 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana mięsem

1.Odcinamy górną część papryki, a wnętrze wydrążamy oczyszczając z nasion i myjemy.Odcięte części papryki kroimy w drobną kosteczkę.Kroimy w kosteczkę również 1 dużą cebulę.
2.Kilogram mięsa mielonego wkładamy do głębokiej miseczki.dodajemy 2 jajka, poszatkowaną cebulę i paprykę, 3/4 szklanki bułki tartej, 3 kopiaste łyżki żółtego sera.całość przyprawiamy solą do smaku i dodajemy 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego prymat oraz 2 łyżeczki pieprzu ziołowego i pół łyżeczki kurkumy. Mieszamy. Jeśli mięso będzie niezbyt wilgotne można dodać jeszcze jedno jajko.
3. Wcześniej przygotowane wydrążone papryki posypujemy w środku papryką słodką i nadziewamy przygotowanym mięsem, tak aby powstała delikatna górka.
4.Wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym dodając na spód trochę oleju i 1 cm wody. pieczemy w 200*C (180 termoo.) ok. 40 min.-1 godz(w zal. od wielkości papryki), wyjmujemy posypujemy serem i wkładamy bez przykrycia, ąż ser się roztopi i spiecze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak