Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks mocno bakaliowy.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła prawdziwego 10 dag
miodu 1 szkl
jajko 1 szt
cukru 1/2 szkl
kakao 1 płaska łyżka
skórka starta z jednej cytryny
mąki 3 szkl
cynamonu 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
utłuczonych goździków 1/2 łyżeczki
pokrojonych suszonych daktyli 15 dag
suszonej żurawiny 10 dag
kandyzowanej skórki cytronu w kostkach 10 dag
kandyzowanej skórki pomarańczy w kostkach 10 dag
suszonych moreli, pokrojonych 15 dag
rodzynek 15 dag
orzechów włoskich- lekko pokruszonych 15 dag
ananas kandyzowany 15 dag
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śliwowica 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Keks mocno bakaliowy.

Miód, masło i cukier mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Wystudzić. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, cynamon, imbir, skórkę z cytryny, jajko i wystudzony miód. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką). Dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i wynosimy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień przygotowujemy dwie średniej wielkości keksówki, wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i pieczemy ok.1-1,5 godz w 150 stopniach (termoobieg). Po wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i wynieść w chłodne miejsce na ok. tydzień. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub polewą i ew. dekorujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.05.2013 10:02
z bakaliami pyszny keks
Norgiusz 03.02.2012 11:38
super
Sarenka 22.12.2011 14:52
Ładniutki ten keksik
czekoladka_m 17.09.2011 10:51
Aż się rozmarzyłam ...
caroline1983 15.04.2011 14:16
Super wyglada, a ile ma dodatków :)
Katarzyna156 01.01.2011 18:19
pięknie się prezentuje
eli_555 20.11.2010 21:47
pychota
kasiurek 25.10.2010 08:51
uwielbiam keksy, sama jeszcze nigdy nie piekłam najwyższy czas spróbować!
misia53 18.10.2010 12:36
I ja jak Pyza....
SmacznaPyza 05.08.2010 15:33
lubię jak jest dużo bzambzuł w cieście :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak