Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek półkruchy z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
sól szczypta
tłuszcz 20 dag
śmietana kwaśna 30 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 4 sztuki
cukier waniliowy trochę
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 3/4 opak
marmolada 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: placek półkruchy z marmoladą

Sporządzić ciasto. Blachę posmarować tłuszczem. Przygotować marmoladę, jeżeli potrzeba, rozrzedzić ją nieco. Ciasto podzielić na dwie części, jedną połową wyłożyć blachę, wałkując ciasto na grubość palca, placek posmarować marmoladą. Wywałkować drugą część ciasta, nadać mu kształt blachy, nakryć nim placek posmarowany marmoladą, zlepić brzegi, aby marmolada nie wypłynęła, wyrównać, pokłuć w wielu miejscach, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (30-40 min.). Upieczony placek wyjąć, posypać zaraz cukrem, a gdy ostygnie, krajać na małe, kwadratowe kawałki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak