Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i polewą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1,5 szkl
masło 15 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
orzechy siekane 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
śmietanka słodka 1 szkl
jajko 3 szt
kisiel żurawinowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i polewą

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, 4 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, dokładnie posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę i posypać bułką tartą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skopić sokiem z cytryny, ułożyć na ciasto, posypać cukrem i posiekanymi orzechami. Śmietankę wymieszać z kisielem, 3 żółtkami, pozostałym cukrem pudrem a na końcu ze sztywno ubitą pianą z białek. Polewą zalać jabłka z orzechami, wyrównać. Piec w temp 180 stopni około 1 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 27.01.2014 08:24
pyszne ciasto
olkaaa 25.05.2013 13:30
ciekawy przepis
IlonaAlbertos 22.11.2012 13:18
Na pewno warte wypróbowania.
zuzanna_z 27.03.2012 12:43
super
pipi765 22.01.2012 19:22
pyszne
Iwona51
Iwona51 24.11.2011 09:55
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak