Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupące kuleczki z kalafiora

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
jajko 3 szt
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
ser żółty 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
masło 1 łyżka
przyprawa kucharek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupące kuleczki z kalafiora

Kalafior obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Następnie kalafior zmielić w maszynce, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, 2 jajka, 4-5 łyżek bułki tartej, utarty na tarce żółty ser. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy rękami formować kuleczki, zanurzać w roztrzepanym jajku wymieszanym z przyprawą kucharek i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem, kaszą lub ryżem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 08.10.2013 10:45
super!!! :-)
Seba 25.11.2011 19:19
pycha
[email protected] 24.11.2011 16:04
uwielbiam kalarior w kazdej postaci :)
ronald88 24.11.2011 11:29
supcio
ronald88 24.11.2011 11:29
supcio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak