Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żona dziada

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier kryształ 100 g
mleko 1 łyżka
drożdże 20 g
żółtko jajek 2
jajko 1
masło 100 g
cukier wanilinowy 50 g
skórka z pomarańczy lub limonki 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: żona dziada

mleko podgrzać do temperatury 30 stopni. Dokładnie rozprowadzić w nim drożdże. dodać jedną trzecią maki i 2-3 łyżki cukru. wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodac pozostałe skłądniki i całość wyrabiać aż ciasto stanie się głądkie. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszzcem formy babkowej i postawić do wyrośniecia. piec w tem. 200 stopni. Po upieczeniu posmarowac lukrem przyozdobić skórka i rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak