Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale świętomarcińskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
drożdże 5 dag
mleko 1 szkl
cukier 2 łyżki
jaja 6 szt
masło 1/2 kostki
masa
cukier puder 1,5 szkl
migdały 20 dag
mak biały 10 dag
śmietana
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale świętomarcińskie

Jaja utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo stopione masło i cały czas ubijajac, dodawać mąkę i wyrośnięty rozczyn z mleka i drożdży. Odstawic do wyrośnięcia. Migdały i mak zaparzyć, zemleć dodać cukier i śmietanę, utrzeć. Ciasto rozwalkować kroić w trójkąty, kłaść farsz i zwijać rogaliki. Ułożyć na blasze, by wyrosły, posmarować białkiem. Upiec na złoto w temp. 200 stopni. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 01.10.2012 12:00
apetyczne:D
Fiffi 17.06.2012 20:55
muszą być pyszne
mela251
mela251 13.01.2012 11:37
bardzo fajny przepis
Norgiusz 25.11.2011 08:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak