Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KWAS JABŁKOWY

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 szt
śliwki suszone 150 g
woda 5 szkl
cukier 3-4 łyżki
drożdże 4 g

Przepis i sposób przygotowania na: KWAS JABŁKOWY

Jabłka umyć pokroić w cienkie plastry włożyć do kamiennego garnka, lub słoja, dodać umyte śliwki suszone cukier i zalać ciepłą gotowaną wodą. Do ostudzonego płynu dodać drożdże roztarte z cukrem, postawić w ciepłym. Po sfermentowaniu przecedzić przez gazę, zlać do butelek, zakorkować. Po 3-5 dniach napój jest zdatny do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak