Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa świętego Mikołaja

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki migdałowe 20 dag
mleko 1 litr
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
wanilia 1 laska
śmietana kremówka 5 łyżek
cynamon 1/2 łyżeczki
pistacje 12 sztuk
budyń waniliowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa świętego Mikołaja

Płatki migdałowe prażyć na suchej patelni, aż zbrązowieją. Odłożyć jedną łyżkę. Pozostałe płatki zmielić w młynku do kawy, wsypać do garnka, zalać mlekiem. Do zupy dodać wanilię wykrojoną nożykiem z wnętrza laski wanilii, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i gotować na niedużym ogniu 10 minut. Śmietanę zmieszać z budyniem i cynamonem, wlać do zupy, mieszając. Zagotować, zdjąć z ognia. Podawać z płatkami migdałowymi i pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak