Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z suszonych grzybów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt
śmietana 12% 100 ml
natka pietruszki
sól
pieprz
groszek ptysiowy do dekoracji
śmietana do dekoracji
cebula 1 szt
masło klarowane 1 łyżka
grzyby suszone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 3 szklankami) i odstawiamy na godzinę, po czym gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
Krok 1 - Zupa krem z suszonych grzybów foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle klarowanym,
Krok 2 - Zupa krem z suszonych grzybów foto
3
a następnie dodajemy do pozostałych składników.
Krok 3 - Zupa krem z suszonych grzybów foto
4
Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietanę, dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki, groszkiem ptysiowym i śmietaną.
Krok 4 - Zupa krem z suszonych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 23.11.2011 20:56
piekna!
Lotar 23.11.2011 17:42
super !
Magdalena42 23.11.2011 14:20
świetny ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak