Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z kruszonką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 150 gr
mleko 2/3 szkl
drożdże świeże 5 dkg
cukier 3/4 szkl
żółtko jajek 4 szt
mąka pszenna 3 szkl
rodzynki 5 dkg
kruszonka
masło zimne 125 gr
cukier 0,5 szkl
mąka 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z kruszonką

Żółtka utrzeć z cukrem dodać letnie mleko ,rozdrobnione drożdże i 3 łyżki mąki-dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Kiedy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki wymieszać , dodać roztopioną zimną margarynę..Ciasto wyrabiać do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.Pod koniec dodać rodzynki oprószone w mące.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i odłożyć do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką.Piec w 160 st około 45 min.
Kruszonka;zimne masło zagnieść z cukrem i mąką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 17.08.2013 09:15
smaki z dzieciństwa :)
Grażyna13 11.03.2013 12:30
To jedno z moich ulubionych ciast :)
IZABELA29 29.05.2012 08:10
je to każdy lubi
Krystyna32 29.01.2012 00:11
pycha
matii6 02.01.2012 18:34
ładnie wyrosło
smakowita 21.12.2011 20:59
bardzo lubię drożdżowe ciacha
agnieszka137 26.11.2011 23:00
smaczne, takie babcine ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak