Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki śląskie polane bułką tartą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,2 kg
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jajko 1
sól 1 łyzeczka
masło 0,5 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki śląskie polane bułką tartą

Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimna wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i wystudzeniu ściągamy cienko skórkę, po czym mielimy je w maszynce do miesa lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąke oraz jajka, szczypte soli i dokładnie mieszamy po czym lepimy kluski - gotujemy je do miękkości. Masło rozpuszczamy, wsypujemy do niego bułke i lekko podsmażamy. ugotowane kluski polewamy masłem z bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 06.10.2012 17:17
mniam
Anna169Hosz 02.07.2012 09:35
Też często robię na słodko- smaczne.
agnieszka137 22.11.2011 23:35
świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak