Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywka kiszone

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 5 szt
rzepa 3 szt
seler naciowy 1 szt
kalafior 5-6 rozyczek
fenekul 1 szt
karczoch 1 szt
burak 1 szt
cytrynka 1 szt
sól 3 lyzki
ząbek czosnku 1-2 szt
cukier 1/2 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywka kiszone

Warzywa umyc, pokroic w slupki nozem lub specjalna wykrawarka do warzyw z zabkami (dla dekoracji)kalafior podzielic na rozyczki, galazke selera naciowego pociac w 10 cm kawalki.
Cytryne pokroic w czastki.Czosnek obrac.
Tak przygotowane warzywa wrzucic razem z cytryna do duzego sloja i zalac solanka utworzona z wody , soli i cukru.
Solanka : na 1 litr wody dac trzy lyzki soli i pol lyzeczki cukru.
Baza jest marchew, kalafior , rzepa i cytryna.Reszta warzyw nie obowiazkowa--jak kto lubi.
Zakrecic sloj, postawic blisko ciepla dla szybsze fermentacji, po kilku dniach sprobowac, czy sie ukisily warzywka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 03.05.2012 10:39
ślicznie to wyglada
Wiesława1 11.02.2012 11:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak