Szarlotka z brzoskwiniami

Szarlotka z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • masło roślinne lub margaryna

    25 dag
  • jabłka

    1 kg
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyżki
  • brzoskwinie w puszce

    1- 2 sztuki
  • kisiel

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, śmietanę i żółtka jaj. Zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na części, odpowiednio- 1/2 ciasta 1/4 i 1/4 ciasta. 1/2 ciasta wyłożyć blaszkę, pozostałe włożyć do lodówki lub zamrażalnika. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, poddusić z dwiema łyżkami cukru. Następnie wystudzić, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i bułkę tartą, jeśli jabłka są za rzadkie. Ciasto wyłożone w blaszce podpiec przez około 15 minut, następnie wyłożyć na nie masę z jabłek i brzoskwini, na wierzch zetrzeć jedną część ciasta. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać kisiel. Pianę wyłożyć na starte ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Szarlotkę piec przez około 45- 55 minut w temperaturze 180- 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

09.10.2013 23:59
smaczne!!!!

IKrakowianka

28.07.2012 21:44
wygląda smakowicie

Goya

13.07.2012 18:00
super

adam1f

25.04.2012 00:22
dobre

Ewelina47

24.01.2011 09:04
pychotka

madi356

07.01.2011 20:30
z brzoskwiniami to ja jeszcze nie jadłam.

Iwusia

23.07.2010 12:35
Prześlicznie wygląda i zapewne tak samo wyśmienicie smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat