Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z brzoskwiniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masło roślinne lub margaryna 25 dag
jabłka 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta
cukier 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1- 2 sztuki
kisiel 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z brzoskwiniami

Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, masło, śmietanę i żółtka jaj. Zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na części, odpowiednio- 1/2 ciasta 1/4 i 1/4 ciasta. 1/2 ciasta wyłożyć blaszkę, pozostałe włożyć do lodówki lub zamrażalnika. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, poddusić z dwiema łyżkami cukru. Następnie wystudzić, dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i bułkę tartą, jeśli jabłka są za rzadkie. Ciasto wyłożone w blaszce podpiec przez około 15 minut, następnie wyłożyć na nie masę z jabłek i brzoskwini, na wierzch zetrzeć jedną część ciasta. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać kisiel. Pianę wyłożyć na starte ciasto. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Szarlotkę piec przez około 45- 55 minut w temperaturze 180- 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 09.10.2013 23:59
smaczne!!!!
IKrakowianka 28.07.2012 21:44
wygląda smakowicie
Goya 13.07.2012 18:00
super
adam1f 25.04.2012 00:22
dobre
Ewelina47 24.01.2011 09:04
pychotka
madi356 07.01.2011 20:30
z brzoskwiniami to ja jeszcze nie jadłam.
Iwusia 23.07.2010 12:35
Prześlicznie wygląda i zapewne tak samo wyśmienicie smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak