Nalewka z dzikiej róży.

Nalewka z dzikiej róży.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • owoców dzikiej róży

    2 kg
  • spirytusu

    1,5 litra
  • wódki

    1 litr
  • miodu

    4 szklanki
  • goździków

    1 garść
  • ekspresowej mięty

    2 torebki
  • przegotowanej wody

    4 szklanki
  • herbata

    2 (rumiankowa, ekspresowa)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce dzikiej róży włożyć na noc do zamrażarki. Wypłukać, ponakłuwać szpilką w kilku miejscach każdy owoc. Wrzucić do dużego słoja i wsypać zawartość torebek mięty i rumianku oraz goździki. Wlać spirytus i odstawić na 1,5 miesiąca co kilka dni mocno potrząsając słojem. Po półtora miesiąca zlać płyn, przecedzić. Zagotować miód z wodą, wystudzić, wlać wódkę. Wszystko połączyć razem z nalewką i ostawić na minimum 3 miesiące. Najlepiej na pół roku. Kolor jest piękny-bursztynowy a smak rzekłabym miód w gębie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

matesko

30.10.2012 09:24
wysmienita

matesko

30.10.2012 09:24
wysmienita

Stenka

28.09.2012 19:18
smaczna

Zoso

16.02.2012 19:45
pycha!

iziona

13.09.2011 07:09
Oj ,Ewcia te Twoje nalewki ,czemu są tak daleko?

czekoladka_m

10.08.2011 18:32
Z dzikiej róży jeszcze nie piłam ani nie robiłam, ale chyba czas to zmienić!!

maciek7

24.06.2011 15:25
pycha

ewa19a

11.03.2011 20:43
super

ewa19a

11.03.2011 20:43
super

Kate131

12.12.2010 10:30
może byc pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat