Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka kanadyjska

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 duże
mąka 340 g
cukier 150 g
masło 80 g
jajko 2 szt
woda 20-40 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka kanadyjska

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne...
Krok 1 - Szarlotka kanadyjska foto
2
...i kroimy w niedużą kostkę.
Krok 2 - Szarlotka kanadyjska foto
3
Wszystkie składniki ciasta poza wodą wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto ręką.
Krok 3 - Szarlotka kanadyjska foto
4
Następnie dodajemy wody, aby ciasto stało się bardziej luźne i porcjami wrzucamy jabłka. Gotowe ciasto przekładamy do formy (ja użyłam prostokątnej), posypujemy po wierzchu cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut.
Krok 4 - Szarlotka kanadyjska foto
5
Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.
Ciasto inspirowane przepisem z blogu najsmaczniejsze.pl.
Krok 5 - Szarlotka kanadyjska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 12.04.2012 22:09
smaczna
Agnieszka_B 24.11.2011 11:33
Cudna! Do kawki byłaby idealna:)
ewasylwia 22.11.2011 12:09
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak