Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty, tani i smaczny piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
cukier puder 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanka
miód 10-15 dag
kwaśna śmietana 1 szklanka
margaryna 20 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
bakalie
woda zimna 2-3 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty, tani i smaczny piernik

Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, rozpuszczamy miód, śmietanę, wodę mąkę z sodą, kakao i bakalie (niekoniecznie). Na końcu dodać pianę, lekko wymieszać i piec około 45 min. w temperaturze 170 ºC.
Upieczony piernik można polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dobra rada: Aby ciasto nie pękło w czasie pieczenia trzeba przed włożeniem do pieca zrobić nożem rowek na środku ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak