Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijańce z grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
farsz grzybowy

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijańce z grzybami

Ciasto:
25 dag mąki
3 dag drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
3 łyżki oleju
Farsz:
80 dag kiszonej kapusty
30 dag grzybów leśnych ewentualnie pieczarek
1 cebula
2 łyżki margaryny
tymianek
sól
pieprz
dodatkowo 1 jajko
wykonanie:
Ciasto:
Przesiać mąkę, dodać do niej sól i cukier, wymieszać i następnie dodać jajko i żółtka,olej oraz drożdże rozpuszczone w mleku, zagnieść gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Farsz :
Kapustę odgotować, odcedzić z wody i dodatkowo jeszcze odcisnąć z nadmiaru płynu oraz drobno posiekać.
Grzyby leśne obgotować i posiekać jak kapustę jeśli mamy pieczarki to tylko je posiekać, na patelni stopić margarynę i przesmażyć na niej grzyby razem z cebulą pokrojoną w kostkę . Wymieszać kapustę z grzybami i doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i rozsmarować na nim cały farsz, zwinąć jak roladę i ostrym nożem podzielić na 4-5 cm porcje, ułożyć je na natłuszczonej blaszce i wierzch posmarować jajkiem.
Piec w temp. 190st około 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 26.02.2012 16:10
A ja lubię takie pracochłonne wynalazki:):)
czekoladka_m 26.02.2012 16:10
A ja lubię takie pracochłonne wynalazki:):)
1j1o1l1a1 22.11.2011 14:24
danie fajne, ale przygotowanie nie dla takiego leniucha jak ja :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak