Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa naleweczka.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

malin dojrzałych ale jędrnych 2 kg
cukru 80 dag
spirytusu 0,5 litra
limonki 2 plasterki
biały rum 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa naleweczka.

Maliny przebrać, raczej ich nie płukać (chyba,że są brudne, ale bardzo delikatnie). Wsypać do dużego np.3 l słoja, przesypując cukrem. Odstawić na 2-3 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić (lub nie) plasterki cytryny. Zostawić nalewkę na tydzień. Zlać ostrożnie płyn znad malin do butelki a owoce zalać rumem lub wódką i wymieszać. Potrząsać słojem kilka razy dziennie przez tydzień. Połączyć rum i spirytus. Metalowy durszlak wyłożyć złożoną kilka razy gazą i przelewać nalewkę, aby pesteczki z malin osiadły na gazie. Otrzymamy dzięki temu klarowną naleweczkę, którą rozlewamy do butelek i chowamy głęboko do spiżarni na ok.6 miesięcy. Wcześniej też można się pokusić, ale warto jednak poczekać, smak będzie głębszy, jak nalewka się \"przegryzie\". Dla kogo nalewka jest za mocna, może dodać przegotowaną wodę w niedużej ilości, ale lepiej wypić mniejszy kieliszek mocniejszej, za to smaczniejszej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 10.11.2013 14:38
kieliszek naleweczki na rozgrzewkę to ja lubię
Ewa104 20.12.2011 09:08
Ewciu,przyjeżdżaj! Zapraszam!
ZEWA 30.12.2010 16:53
można kieliszeczek?
SmacznaPyza 29.07.2010 16:51
Msewka, spiłabym się u Ciebie na umór...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak