Malinowa naleweczka.

Malinowa naleweczka.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • malin dojrzałych ale jędrnych

    2 kg
  • cukru

    80 dag
  • spirytusu

    0,5 litra
  • limonki

    2 plasterki
  • biały rum

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny przebrać, raczej ich nie płukać (chyba,że są brudne, ale bardzo delikatnie). Wsypać do dużego np.3 l słoja, przesypując cukrem. Odstawić na 2-3 dni, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić (lub nie) plasterki cytryny. Zostawić nalewkę na tydzień. Zlać ostrożnie płyn znad malin do butelki a owoce zalać rumem lub wódką i wymieszać. Potrząsać słojem kilka razy dziennie przez tydzień. Połączyć rum i spirytus. Metalowy durszlak wyłożyć złożoną kilka razy gazą i przelewać nalewkę, aby pesteczki z malin osiadły na gazie. Otrzymamy dzięki temu klarowną naleweczkę, którą rozlewamy do butelek i chowamy głęboko do spiżarni na ok.6 miesięcy. Wcześniej też można się pokusić, ale warto jednak poczekać, smak będzie głębszy, jak nalewka się \"przegryzie\". Dla kogo nalewka jest za mocna, może dodać przegotowaną wodę w niedużej ilości, ale lepiej wypić mniejszy kieliszek mocniejszej, za to smaczniejszej.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

alaaa

10.11.2013 14:38
kieliszek naleweczki na rozgrzewkę to ja lubię

Ewa104

20.12.2011 09:08
Ewciu,przyjeżdżaj! Zapraszam!

ZEWA

30.12.2010 16:53
można kieliszeczek?

SmacznaPyza

29.07.2010 16:51
Msewka, spiłabym się u Ciebie na umór...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat