Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Debiutancka zupa z soczewicy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwonej soczewicy (1 szklanka) 20 dag
marchewki 3 szt
korzeń pietruszk 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek wielkości orzecha włoski
liść pora 1 szt
Goździki całe Prymat 3 szt
tymianku 1/2 łyżeczki
majeranku 1 łyżeczka
przyprawa do potraw 2 łyżki stołowe
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziela angielskiego 6 ziaren
pieprzu czarnego 8 ziaren
skrzydełek 8 szt
ziemniaków 5 szt
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 czubata łyżka
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Debiutancka zupa z soczewicy.

Zagotować o.k. 2,5 l wody, wrzucić wypłukane skrzydełka. Zagotować i zszumować. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Ziarenka smaku, liść pora, posiekany ząbek czosnku i cebulę ( w którą wbijamy goździki.
Wsypać tymianek i majeranek i gotować 40 minut. Wyjąć mięso i cebulę. Do wywaru wrzucić pokrojoną w kostkę: marchew, pietruszkę oraz seler i gotować 10 minut, po czym wsypać wypłukaną kilkakrotnie w zimnej wodzie soczewicę i ziemniaki pokrojone z kostkę. Gotować ok. 20-25 minut, dodając 5 minut przed końcem przyprawę do flaków. Na talerzach, czy w bulionówkach można posypać natką lub odrobiną koperku.
Mięso wykorzystałam do panierowanych skrzydełek z gyrosem, ale można podać z zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 12.10.2014 16:34
smaczna zupa
gosia1988 01.07.2013 09:23
na pewno bardzo smaczna
maciek7 09.07.2012 22:15
pycha
Grażyna13 21.01.2012 11:58
Pyszna zupa :)
misia53 01.10.2010 00:36
O ja bidula mam zieloną a nie czerwoną , i co teraz?
SmacznaPyza 25.07.2010 10:57
soczewica jest taka niedoceniana a jak pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak