Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi NIGIRI łosoś z opaską

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szkl
ocet ryżowy
algi 2-3 listki
łosoś wędzony plastry 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi NIGIRI łosoś z opaską

Ryż gotujemy w 1,5 szklanki wody do czasu, aż cała się wchłonie. Gotowy skrapiamy octem ryżowym, mieszamy, jeszcze raz skrapiamy octem i jeszcze raz mieszamy, i pozostawiamy do wystygnięcia. Z przestygniętego ryżu formujemy zwilżonymi (koniecznie) rękoma porcje ryżu w kształcie parówki serdelki i układamy na talerzu. Plastry łososia smarujemy z jednej strony pastą wasabi, dzielimy na porcje i układamy na \"paluszkach\" z ryżu wasabi do dołu. Dociskamy palcami rybę do ryżu. Algi kroimy w wąskie paseczki i kolejno obtaczamy porcje nigiri, jak na zdjęciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 01.07.2012 21:12
super pomysł !
Kate131 08.05.2012 07:38
ładnie wyglądają
zuzanna_z 27.02.2012 12:30
fajne
Jolanta40 24.01.2012 09:07
ciekawie wygl?da
wiola28a 13.01.2012 17:35
nigdy nie próbowałam
cooleczka 27.11.2011 21:23
pysznie wyglądają :)
[email protected] 24.11.2011 15:59
pychota :)
Sarenka 22.11.2011 08:15
Wygląda świetnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak