Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażuchy z boczkiem, cebulką i kwaśnym mlekiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2,5 kg
mąka ziemniaczana ile potrzeba
sól
boczek 40 dag
cebula 2 średnia
kwaśne mleko 1 litr swojskie

Przepis i sposób przygotowania na: Prażuchy z boczkiem, cebulką i kwaśnym mlekiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Do gorących ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ugniatamy je dobrze tłuczkiem- mąki powinno być tyle, aby prażuchy można było łatwo nakładać łyżką. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem aż cały tłuszcz z boczku się wytopi. Łyżką nakładamy na talerz prażuchy, polewamy je boczkiem z cebulą. Obok prażuchów kładziemy dwie łyżki gęstego kwaśnego swojskiego mleka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pajecznik 01.02.2012 12:32
Super! Na każdy humor!
ziutula
ziutula 06.12.2011 23:37
to jest \"wyżerka\" wyśmienita...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak