Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwne naleśniki ( 2 nadzienia)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 3 sztuki
mleko 100 ml
piwo porter 150 ml
szpinak mrożony 1 opakowanie
śmietanka 12-procentowa 50 ml
czosnek 2 ząbek
mięso mielone 300 g
majonez 2 łyżki
ketchup 4 łyżki
cebulka dymka 1 sztuka
olej do smażenia
ser żółty 100 g
feta 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Piwne naleśniki ( 2 nadzienia)

Kroki postępowania

1
Najpierw trzeba zrobić ciasto na naleśniki ponieważ musi chwilę postać po wyrobieniu (ok 20min). Ubijamy jajka na pianę dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę mleko i piwo. Pod koniec ubijania możemy do ciasta dodać przyprawy (czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię, paprykę- generalnie według uznania).
Krok 1 - Piwne naleśniki ( 2 nadzienia) foto
2
Następnie robimy farsz (są 2): pierwszy- wegetariański, drugi mięsny>
Szpinak rozmrażamy na patelni dodając śmietankę, pokrojoną dymkę i fetę (skrojoną w kostkę). Ilość sera jest zależna od gustu, ja polecam skroić pół kostki. To wszystko ma się podgrzewać na wolnym ogniu ok 10min.
Mięso mielone smażymy na oleju (lub innym dowolnym tłuszczu). Przyprawiamy do smaku (sól, pieprz). Dodajemy ząbek czosnku (pokrojonego w kosteczkę lub wyciśniętego przez prasę do czosnku). Gdy mięso będzie gotowe dodajemy majonez i ketchup. Na koniec dodajemy starty żółty ser.
Krok 2 - Piwne naleśniki ( 2 nadzienia) foto
3
Teraz należy usmażyć naleśniki (z mojej porcji wychodzi ok 8-12, zależy od preferowanej grubości)- ciasto będzie ciemne, gdyż dodaliśmy ciemne piwo porter (ale możemy użyć każdego rodzaju piwa, będzie puszyste i wyśmienite w smaku. Naleśniki napełniamy farszem (raz wegetariańskim, raz mięsnym). Sugeruję podać je w postaci:
- zwiniętych ruloników lub
-kieszonek (robimy z naleśników kieszonki napełnione farszem i związane np szczypiorkiem) lub
-złożone tylko na pół
Drobna sugestia: możemy zrobić do naleśników sos ze śmietanki i 1 ząbka czosnku, doprawiony solą i pieprzem do smaku.
Możemy również ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec żółtym serem lub mozzarellą.
Smacznego :)
Krok 3 - Piwne naleśniki ( 2 nadzienia) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak