Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto odpustowe.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaj 6 szt
mąki 2 szkl
cukru 2/3 szkl
margaryny 25 dag
proszku do pieczenia 1 płaska łyżka
kakao 1 czubata łyżka
papier do pieczenia
duży budyń o smaku krówki (ja użyłam Delecty, porcja na opakowaniu na 0,75 l mleka) 1 opk
mleko 0,5 litra
polewy o smaku krówki Delecty (bez gotowania) 2 opk
masło-do kremu 25 dag
cukru pudru 1 płaska łyżka
cukru - do budyniu 4 łyżki
ananas 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto odpustowe.

Margarynę utrzeć drewnianą pałką z 2/3 szklanki cukru do białości. Dodawać na zmianę po 1 jajku i po trochu mąki i proszek do pieczenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu nie trzeba jej natłuszczać. Wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować. Ananasy i wiśnie osączyć. Rozdrobnione rozłożyć na cieście. Do drugiej części ciasta dodać kakao i utrzeć, wyłożyć na jasnym cieście z owocami. Wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (termoobieg), na 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Budyń ugotować z 0,5 l mleka (a nie 0,75 l jak podają na opakowaniu), i z 4 łyżkami cukru. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru pudru i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, miksować do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na cieście. Polewy rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody i mieszać łyżeczką do uzyskania gładkiej polewy. Posmarować ciasto i dowolnie udekorować. Wstawić na noc do lodówki, na drugi dzień jest smaczniejsze. Ciasto ma smak krówki, lecz nie jest tak słodkie jak typowe ciasto Krówka.Duży wpływ na to mają owoce i fakt, że warstwa masy jest cienka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 12.06.2012 18:34
to czekamy na odpust:)
gosia561 12.06.2012 18:34
to czekamy na odpust:)
maciek7 21.11.2011 19:08
super
Grażyna13 11.11.2011 09:48
Wspaniałe :)
barbara11561 22.05.2011 04:45
Pyszne to ciasto:)
Sarenka 14.02.2011 16:47
Swietny kawal ciacha
ilka_86 14.02.2011 12:22
fajna nazwa, a smak pewnie jeszcze lepszy:)
Joanna108
Joanna108 14.01.2011 08:25
Świetnie się zapowiada :) i to nie tylko na odpust
SmacznaPyza 28.07.2010 09:41
lubią u mnie moje łasuchy takie ciasta, oj lubią

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak