Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartofle gotowane z sosem veloute

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kartofle 1 kg
rosół 150 ml
masło 1 łyżka
mąka 1/2 łyżki
koperek troche
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kartofle gotowane z sosem veloute

Kartofle obrac, oplukac, pokroic w duza kostke.Zalac kartofle rosolem, gotowac na malym ogniu. Gdy beda prawie miekkie,
odcedzic, a wywar z kartofli ostudzic.
Maslo rozetrzec z maka, rozprowadzic wywarem, doprawic pieprzem, sola. Gotowac na malym ogniu kilka minut. Gdy sos zgestnieje, wlac do odcedzonych kartofli.
Do sosu wlozyc koperek i raz zagotowac.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak