Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z jarzyn

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasolka 50 dag
marchewka 10 dag
kalafior 1 sztuka
cebula 1 sztuka
papryka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
śmietana 50 ml
Wywar: 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 dag
oliwa 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z jarzyn

Jarzyny ugotowac (kazda oddzielnie) w osolonej wodzie, odcedzic. Kalafior
przed ugotowaniem podzielic na rozyczki. Cebule obrac, oplukac, posiekac,
podsmazyc na oliwie. Papryke opalic nad plomieniem i zdjac skorke.
Cebule, czosnek i fasolke zmiksowac ze smietanka i sola. Papryki i marchewke
pokroic w kostke.Zelatyne zalac niewielka iloscia zimnej wody, odstawic na 15 min. Nastepnierozpuscic w goracym wywarze i ostudzic galarete. Polowe plynnej galarety dodac do zmiksowanej masy, wymieszac.Prostokatna forme ochlodzic w lodowce, nastepnie wlac troche plynnej galarety. Forme pochylac tak, by dno i scianki pokryly sie dwumilimetrowa warstwagalarety. Forme ponownie wstawic do lodowki.Do oziebionej formy wlac polowe zmiksowanej masy. Rozyczki kalafiora ulozyc
w jednym rzedzie \"glowkami\" do dolu. Reszte zmiksowanej masy wymieszac z
marchewka i paprykami. Wlac do formy, zalac pozostala plynna galareta, wstawic do lodowki na 3 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak