Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciemny domowy chlebek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
otręby pszenne 1 szkl
ziarna słonecznika 1/2 szkl
płatki owsiane 3 łyżki
drożdże 100 dkg
sól
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ciemny domowy chlebek

Mąkę,otręby,płatki i słonecznik mieszamy.Wlewamy drożdże rozpuszczone w szklance ciepłej wody z odrobiną cukru.W 1/2 l wody rozpuszczamy sól i wlewamy do masy.Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
Dwie formy smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto.Gdy podrośnie,pieczemy w temp.200 stopni około 2 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 01.05.2012 22:44
wypróbuję na pewno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak