Szczypior i cebulę grubo posiekać. Mąkę przesiać do miski dodając sól i proszek do pieczenia, widelcem wymieszać suche składniki, powoli wlewać wrzątek i łyżkę smalcu. Mieszać w jednym kierunku 3 min. Ciasto wymieszać z zimną wodą, wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, wyrabiać rękami 2 min. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić na 30 min. Z ciasta zrobić długi wałek, pokrajać na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę, rozpłaszczyć w placek, posypać solą, posiekaną cebulą i szczypiorkiem, zwinąć w rulon, zaczynając od jednego końca uformować kulkę, rozpłaszczyć lub: Ciasto wyłożyć na stolnicę posmarowaną olejem i posypaną mąką, rozwałkować placek grubości jednego palca. Posypać solą i cebulą oraz szczypiorkiem. Zwinąć w rulon, zaczynając od jednego rogu zwinąć ciasto w kształt ślimaka, potem posypać mąką, lekko rozwałkować ku górze, obrócić o 45° , lekko wałkować od środka, powtórzyć jeszcze 2 razy. Placek powinien być gruby. Pozostały smalec rozgrzać na gorącej patelni na średnim ogniu. Kłaść placki lub placek zmniejszyć płomień, smażyć na małym ogniu na złoty kolor około 2 min po każdej stronie.