Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki z cebulą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
cebula 2 sztuki
mąka 3 szkl
woda 300 ml
smalec 25 g
gruba sól do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: placki z cebulą

Szczypior i cebulę grubo posiekać. Mąkę przesiać do miski dodając sól i proszek do pieczenia, widelcem wymieszać suche składniki, powoli wlewać wrzątek i łyżkę smalcu. Mieszać w jednym kierunku 3 min. Ciasto wymieszać z zimną wodą, wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, wyrabiać rękami 2 min. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić na 30 min. Z ciasta zrobić długi wałek, pokrajać na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę, rozpłaszczyć w placek, posypać solą, posiekaną cebulą i szczypiorkiem, zwinąć w rulon, zaczynając od jednego końca uformować kulkę, rozpłaszczyć lub: Ciasto wyłożyć na stolnicę posmarowaną olejem i posypaną mąką, rozwałkować placek grubości jednego palca. Posypać solą i cebulą oraz szczypiorkiem. Zwinąć w rulon, zaczynając od jednego rogu zwinąć ciasto w kształt ślimaka, potem posypać mąką, lekko rozwałkować ku górze, obrócić o 45° , lekko wałkować od środka, powtórzyć jeszcze 2 razy. Placek powinien być gruby. Pozostały smalec rozgrzać na gorącej patelni na średnim ogniu. Kłaść placki lub placek zmniejszyć płomień, smażyć na małym ogniu na złoty kolor około 2 min po każdej stronie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak