Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z wieprzowiny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba wieprzowa 0.5 kg
sól do smaku
wieprzowina 50 dag
Liść laurowy suszony Prymat trochę
podgardle wieprzowe 120 g
tłuszcz trochę
grzyby suszone 10 g
słonina 30 g
jaja 2 sztuki
woda 1/2 (wrząca)
bułka czerstwa 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z wieprzowiny

Grzyby wymyć (rękami) w ciepłej wodzie, opłukać. Wątrobę opłukać, obrać z błon i żył. Mięso opłukać. Wątrobę obgotować wkładając na wrzącą wodę, wyjąć ją i w tej wodzie ugotować mięso, podgardle, grzyby z przyprawami, po ugotowaniu przecedzić. Bułkę namoczyć w rosole, odcisnąć. Mięso i obgotowaną wątrobę zemleć kilka razy w maszynce z pasztetowym sitkiem wraz z grzybami, bułką, podgardlem, masę wymieszać z jajami i przyprawami. Rondel wyłożyć plasterkami słoniny lub posmarować go suto, wyłożyć do formy masę mięsną, ugnieść łyżką. Pasztet wstawić do miernie ogrzanego piekarnika, upiec, a gdy boki zaczynają się rumienić, wyjąć; po przestygnięciu wyłożyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak