Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra smażona w occie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flądra 1 kg
ziele angielskie 10 szt
ocet 1,5 szklanki
woda 3 szklanki
sól
tłuszcz do smażenia
mąka pszenna
jaja 2-3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
panier do ryb 0,5 szklanki
płatki owsiane 4 czubate łyżki
cukier 2-3 łyżki
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra smażona w occie

Flądrę dokładnie czyścimy i płuczemy, odsączamy, kroimy na nieduże kawałki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej zmieszanej z panierem do ryb i płatkami owsianymi, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach, a następnie układamy w słoikach. Na flądrę kładziemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę. Wodę zagotowujemy z cukrem i odrobiną soli, wlewamy ocet i dodajemy przyprawy, chwilę razem gotujemy. Zalewę studzimy i wlewamy do słoików. Zamarynowane śledzie odkładamy do lodówki, jemy po upływie co najmniej 3-4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.01.2012 12:34
Super jedzenie.
Lotar 25.01.2012 20:11
Musi by? pyszna..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak