Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone śledzie w occie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 1 kg
ziele angielskie 10 szt
cebula 2 szt
marchew 1 szt
ocet 1-1,5 szklanki
woda 3 szklanki
cukier 2-3 łyżki
sól
mąka pszenna do panierowania
jajko 2-3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
panier do ryb
tłuszcz do smażenia
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone śledzie w occie

Śledzie dokładnie czyścimy i płuczemy, odsączamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej zmieszanej pół na pół z panierem do ryb, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach, a następnie układamy w słoikach. Na śledzie kładziemy obraną i pokrojoną w pióra cebulę oraz marchew w talarkach. Wodę zagotowujemy z cukrem i odrobiną soli, wlewamy ocet i dodajemy przyprawy, chwilę razem gotujemy. Zalewę lekko przestudzamy i wlewamy do słoików. Zamarynowane śledzie odkładamy do lodówki, jemy po upływie co najmniej 3-4 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.01.2012 12:32
Robi? je te?, bo lubi? je??.
monika141 03.12.2011 09:49
fajny przepis na pewno wypróbuje
pacpaw 21.11.2011 21:30
jak będę spuszczał wodę w stawie to na pewno cześć rybek pójdzie do słoika w occie
ben-ka 21.11.2011 09:30
Śledzi tak nie robię ale małe rybki:) są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak