Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka tortowe brzoskwiniowe.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
duże budynie waniliowe na 0,75 l 2 opk
soku pomarańczowego 750 ml
syropu z brzoskwiń z puszki 1,5 szkl
cukru -do masy 3 łyżki
kremu do tortów o smaku waniliowym dr. Oetcera 1 opk
miękkiego masła-do wierzchniej warstwy 10 dag
mleka -do kremu 300 ml
posypka do ciast lub inne dekoracje
brzoskwinie w puszce 1 opk
cukier 1 szkl
Biszkopt 1,5 szkl
jajko 7 do biszkoptu

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka tortowe brzoskwiniowe.

Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, później po jednym żółtku a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Warunkiem udanego biszkoptu jest dodawanie składników bardzo małymi partiami i długie ubijanie. Piec w temp.170 stopni ok.30-40 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty. Na pierwszym rozłożyć pokrojone w plastry brzoskwinie z puszki.

Masa:
Na soku pomarańczowym i brzoskwiniowym z 3 łyżkami cukru ugotować budynie waniliowe. Gorące wylać na ciasto z brzoskwiniami,przykryć drugim blatem. Wystudzić.

Krem:
Miękkie masło utrzeć, mleko z kremem ubijać mikserem ok. 2 minuty (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), po czym dodać miękkie masło i miksować jeszcze ok. minuty, aż krem się zrobi gładki i składniki się połączą. Rozsmarować na cieście. Schłodzić, posypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki, po czym kroić jak ciastka tortowe. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 31.05.2012 22:58
smaczne
czekoladka_m 24.03.2012 18:13
Dodaję do ulubionych i w najbliższym czasie wypróbuję;):)
adam1f 25.02.2012 00:20
dobre
misia53 14.04.2011 17:25
Piękne ciacho...
barbara11561 13.04.2011 08:49
Bardzo pysznie wygląda:)
Sarenka 23.12.2010 16:57
Smakowite :)
Ewa104 24.08.2010 21:51
Blaszka 25*40 cm.Z reguły piekę w dużej, bo na 5 osób i dla gości mniejsza jest za mała.
SmacznaPyza 27.07.2010 09:45
wygląda bardzo ładnie, w jak dużej blaszce piekłaś biszkopt?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak