Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 średnia ok 2 kg
jabłka 4-5 szt
mandarynki 5 szt
majeranek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką

Kroki postępowania

1
Oczyszczoną i dokładnie umytą kaczkę nacieramy w środku solą, majerankiem i odrobiną pieprzu. Wkładamy 2 obrane mandarynki oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka.
Krok 1 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto
2
Kaczkę wkładamy do dużego rękawa do pieczenia i obkładamy pozostałymi mandarynkami oraz pozbawionymi gniazd nasiennych pozostałymi jabłkami (ze skórką).
Krok 2 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto
3
Na koniec posypujemy kaczkę z zewnątrz 2-3 łyżkami majeranku i spinamy rękaw pozostawiając w nim trochę powietrza (gdy kaczka jest tłusta nie ma potrzeby wlewać do rękawa wody).
Krok 3 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto
4
Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180-190 stopni.
Krok 4 - Kaczka pieczona z jabłkami i mandarynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 20.01.2012 09:37
extra
Sroczka 21.11.2011 11:54
pyszna klasyka odświeżona mandarynką
ziutula
ziutula 21.11.2011 07:43
przedsmak świąt u Ciebie,,,,
Anna146 21.11.2011 07:34
wykwintne danie
Lotar 21.11.2011 07:16
Fajna propozycja...
pacpaw 20.11.2011 23:24
nie piekłem jeszcze kaczki w całości. Za mało domowników aby całą zjeść na raz. Zawsze najpierw porcjuje a potem piersi, udka i skrzydełka, a z korpusu wywar.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak