Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej-do ciasta 1,5 szkl
masła-do ciasta 12,5 dag
cukru do ciasta 3 łyżki stołowe
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
kwaśnej śmietany -do ciasta 2 łyżki
zółtka do ciasta 2 szt
cukru do sera 1,5 szkl
margaryna -do sera 25 dag
mąki pszennej-do sera 3 czubate łyżki
jaj -do sera 8 szt
mleka -do sera 1 szkl
ser biały 1 (2 x zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik.

Składniki na ciasto zagnieść. Wylepić wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę (dużą). Rodzynki namoczyć, osączyć, oprószyć mąką, aby nie opadały na dno. Roztopić margarynę, ostudzić i wymieszać mikserem z serem, żółtkami, mąką i cukrem. Pod koniec wlać mleko i nadal miksować. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową razem z rodzynkami. Ser wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec ok.80 minut w termoobiegu. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika przez ok. 10 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy sernik się upiekł-powinien pozostać suchy. Udekorować polewą czekoladową i np.skórką pomarańczową i posypkami do ciast albo inaczej wg. uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 14.03.2012 13:37
rewelacja
czekoladka_m 26.01.2012 14:20
Ale pysznie wygl?da:):)chyba upiek? na ?wi?ta:)
katarzynka455 24.11.2010 17:39
bardzo fajny i pewnie pyszny
Emilia21 26.10.2010 17:03
pyszny
Emilia21 26.10.2010 17:03
pyszny
misia53 14.08.2010 20:20
Cudowny serniczek
SmacznaPyza 30.06.2010 11:42
dawno już nie piekłam sernika - czas najwyższy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak