omlet austriacki na słodko

omlet austriacki na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • cukier

    80 gram
  • mąka

    250 gram
  • mleko

    0,5 szklanki
  • masło

    60 gram
  • sok z połowy cytryny

  • rodzynki

    100 gram
  • olej roślinny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka jaj ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrobić ciasto. Roztopione masło i sok z cytryny połączyć dokładnie z ciastem,dodać ubitą pianę z białek. Rodzynki uprzednio namoczone w wodzie,osączyć, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Na rozgrzany tłuszcz kłaść placki o grubości 1 cm. Smażyć z obu stron.Posypać cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

29.10.2013 10:46
pyszności na talerzu

adam1f

24.08.2012 00:15
dobry

Beatris

09.07.2011 12:15
Idealny na śniadanko i nie tylko.

misia53

03.04.2011 22:17
Spróbuję

Islanzadi

07.12.2010 23:53
Ekstra :)

PaniMISIOWA

29.10.2010 17:39
apetyczny

Margo1

14.08.2010 08:47
pyszny omlecik

Jolanta40

10.07.2010 08:40
widzę, że ktoś tu się specjalizuje w pieczeniu ciast w przeciwieństwie do mnie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat