Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masło

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 1 litr
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: masło

śmietanę najlepsza od gospodarza zostawić aby zkwaśniała . Następnie ubijać mikserem do uzyskania grudek masła. masło wybieramy i wyrabiamy płucząc je w zimnej wodzie. Gdy woda będzie czysta bez mleka solimy i formujemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 01.02.2014 00:03
domowe najlepsze
anemon 21.01.2014 17:37
Dawno takiego masła nie jadłam, pięknie udekorowane jak Twoje, smakuje jeszcze lepiej.
gacopierz23 11.02.2013 20:37
masełko mojej babci
cooleczka 11.02.2013 08:38
nigdy sama nie robiłam masła, chociaż bardzo lubię takie domowe, zwłaszcza wiejskie masło
cooleczka 11.02.2013 08:38
nigdy sama nie robiłam masła, chociaż bardzo lubię takie domowe, zwłaszcza wiejskie masło
Bernadeta1 01.11.2012 13:56
super masełko
RenataZ-et 27.06.2012 21:02
najlepsze jest takie masełko! :)
Ewelina47 09.01.2012 09:33
pyszne takie masełko
owca441 23.12.2011 22:35
pomarzyć
owca441 23.12.2011 22:35
pomarzyć
Wacław 20.12.2011 21:35
swojskie najsmaczniejsze
Grazyna0211 30.11.2011 13:46
ze świeżym pieczywem pycha
anna186 26.11.2011 19:20
rewelka
alaaa 25.11.2011 20:02
wspomnienia z dzieciństwa,strasznie nie lubiłam ubijać tej śmietany,ale smaku tego masła nie zapomnę,wystarczył świeży chleb z tym masełkiem i do tego szklanka maslanki
Motorek 23.11.2011 11:28
extra
teresa18 21.11.2011 20:16
i do tego świeżo upieczony chleb-rewelacja
Renataj 20.11.2011 14:56
Pamiętam jak moja mama wlewała taką śmietanę do litrowego słoika, mocno zakręcała i kazała nam słojem energicznie potrząsać przez ok. 30 min. Ręce nas bolały od tego potrząsania ale smak masełka wynagradzał nam tę bolączkę. Dodatkowo mama obkładała takie masełko liśćmi chrzanu.PYCHA.
Henryka2 20.11.2011 12:58
Tylko skąd śmietanę wziąć?! Pyszne jest takie masełko.
Henryka2 20.11.2011 12:58
Tylko skąd śmietanę wziąć?! Pyszne jest takie masełko.
Henryka2 20.11.2011 12:58
Tylko skąd śmietanę wziąć?! Pyszne jest takie masełko.
treonina 20.11.2011 11:51
nigdy nie robiłam swojego masła, ale chętnie bym takie spróbowała :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak