Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowe ciasto na winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna kostka 200 g
mąka 250 g
cukier 150 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
kabaczek 2 łyżki
czekolada deserowa 100 g
jajko 4
wino czerwone 125 (półwytrawne)

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowe ciasto na winie

Czekoladę drobno posiekać. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao i wiórkami czekoladowymi
Żółtka rozdzielić od białek i ubić białka na sztywno. Miękką margarynę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym przy pomocy miksera na jednolitą masę następnie dodawać po 1 żółtku. Do masy potem na przemiennie dodajemy mieszankę z mąki i czerwone wino. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do formy keksowej lub na babkę i pieczemy ok. 50 minut w temp. 150stopni. Ciasto dość długo robi wrażenie niedopieczonego - w ostatnich minutach otrzymuje swoją konsystencję.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 04.02.2012 19:33
Zakradł się błąd. Zamiast kabaczka - ma być kakao w spisie produktów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak