Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik brzoskwiniowy na kruchym spodzie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 250 g 1 kostka
cukier 3 łyżki
mleko 500 ml
żółtko jajek 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2,5 łyżki
cukier 4 łyżki
laska wanili 1 sztuka
brzoskwinie w puszce
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: torcik brzoskwiniowy na kruchym spodzie

Z mąki, 2 żółtek, 0,5 kostki masła i 3 łyżek cukru szybko trzeba zagnieść ciasto i schować je do lodówki na ok30 minut. Tortownicę wysmarować masłem, wylepić ciastem. Ciasto przykrywamy papierem, na nim rozsypujemy kulki do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temp 180 stopni. Studzimy

Laskę wanilia przecinamy na pół i wyskrobujemy pestki, dodajemy do 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru. Pozostałe mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Mleko z cukrem i wanilią zagotowujemy, dodajemy mieszankę mleka z żółtkami i mąką cały czas energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zestawiamy z ognia i studzimy.

Po wystudzeniu miksujemy z 0,5 kostki masła. Ewentualnie dosładzamy. Masę wykładamy na upieczony kruchy spód.

Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki syropu brzoskwiniowego.

Każdą połówkę brzoskwini kroimy na 6 części. Układamy je na masie waniliowej.

Gdy żelatyna zacznie tężeć pędzelkiem silikonowym smarujemy brzoskwinie.

Śmietanę ubijamy i dekorujemy nią torcik.

Zdjęcie \'prosto spod szprycy\' pokrojonego i porządnie podanego nie zdążyłam zrobić :D

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.06.2013 16:59
na kruchym jeszcze nie robiłam, muszę zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak